Difference between revisions of "Importera bilder till Mac Minin"

From CFFC
Jump to navigationJump to search
 
Line 13: Line 13:
 
==Redigera bilderna som vanligt==
 
==Redigera bilderna som vanligt==
  
Nu kan bilderna redigeras som vanligt på Mac Minin. Det är, som uttrycks ovan, viktigt att <span style="color:#FF0000">under det här steget ska bilderna lämnas i fred på iMacen för att undvika onödiga konflikter i metadatat på de olika datorerna.</span> Efter att bilderna är redigerade eller ett urval är gjort <span style="color:#FF0000">måset flaggade bilder märkas med en färgflagga</span> (t.ex. gul, vilken fås genom att trycka på `7`) för att urvalet ska synas på iMacen; vanliga picks följer alltså inte med. De kan dock enkelt läggas till i efterhand i huvudkatalogen på iMacen.
+
Nu kan bilderna redigeras som vanligt på Mac Minin. Det är, som uttrycks ovan, viktigt att <span style="color:#FF0000">under det här steget ska bilderna lämnas i fred på iMacen för att undvika onödiga konflikter i metadatat på de olika datorerna.</span> Efter att bilderna är redigerade eller ett urval är gjort <span style="color:#FF0000">måste flaggade bilder märkas med en färgflagga</span> (t.ex. gul, vilken fås genom att trycka på `7`) för att urvalet ska synas på iMacen; vanliga picks följer alltså inte med. De kan dock enkelt läggas till i efterhand i huvudkatalogen på iMacen.
  
 
==Importera inställningarna till iMacen==
 
==Importera inställningarna till iMacen==

Latest revision as of 18:02, 4 May 2016

Importera bilder till servern på iMacen[edit]

Detta görs på iMacen istället för på Mac Minin eftersom överföringen till servern är mycket snabbare där. Vanlig import, lägg till metadata och rätt filbenämning m.m. Tills bilderna är klara på Mac Minin ska bilderna på iMacen ej röras till stegen som involverar Mac Minin är slutförda.

Importera bilder till katalogen på Mac Minin[edit]

Här ska bilderna importeras genom att välja alternativet Add längst upp i mitten på importrutan i Lightroom. Det är viktigt att bilder inte kopieras eller flyttas under importen, varför alternativet Add är viktigt.

Under fliken Apply During Import till höger i importrutan skall det inte läggas på någon metadata eller liknande, utan dropdown-menyerna skall vara inställda på None

Redigera bilderna som vanligt[edit]

Nu kan bilderna redigeras som vanligt på Mac Minin. Det är, som uttrycks ovan, viktigt att under det här steget ska bilderna lämnas i fred på iMacen för att undvika onödiga konflikter i metadatat på de olika datorerna. Efter att bilderna är redigerade eller ett urval är gjort måste flaggade bilder märkas med en färgflagga (t.ex. gul, vilken fås genom att trycka på `7`) för att urvalet ska synas på iMacen; vanliga picks följer alltså inte med. De kan dock enkelt läggas till i efterhand i huvudkatalogen på iMacen.

Importera inställningarna till iMacen[edit]

Från det här steget skall bilderna ej redigeras på Mac Minin! Se därför till att allt är redigerat och att rätt bilder har en färgflagga innan det här steget.

Bildinställningarna synkroniseras nu mycket enkelt genom att högerklicka på rätt mapp i katalogen på iMacen. I dropdown-menyn ska "Synchronize Folder..." väljas. Därefter kommer Lightroom på egen hand lägga in de uppdaterade redigeringsinställningarna, och det enda som återstår är att lägga in de traditionella flaggorna på de för tillfället färgmarkerade bilderna, annars kommer bilderna att bortses från under urvalet av uppdragsansvarig. Detta görs genom att i Grid mode (kortkommando `G`) sortera på bilder av rätt färg. Sedan markeras alla bilder och flaggas med den välanvända tangenten `P`. Efter det här steget skall bilderna finnas i katalogen på iMacen med rätt inställningar, men det är bra att dubbelkolla och se så att inte något gått snett under synkroniseringen.

Ta bort bilderna från katalogen på Mac Minin[edit]

Efter att uppdraget är slutfört skall bilderna raderas från katalogen på Mac Minin. Efter att ha dubbelkollat att bilderna finns med rätt inställningar på iMacen kan alla mappar i katalogen markeras och tas bort. Detta kommer, om det görs rätt, endast ta bort referensen till bilderna medan bildfilerna ligger kvar på servern. Genom att läsa i bekräftelserutan som dyker upp kan detta verifieras, så att bilderna inte tas bort i onödan. Att bilderna tas bort efter slutfört uppdrag är viktigt för att inte skapa konflikter i metadatat mellan datorerna, och för att veta att bilderna finns i huvudkatalogen på iMacen.

Saker som inte kommer med[edit]

När man gör så som det står ovan används informationen i XMP-filerna som ligger bredvid alla bildfiler. Vissa saker sparas dock inte i dessa. Listan nedan beskriver vad som inte följer med:

  • Redigeringshistorik
    • Man kan alltså inte gå tillbaka till en tidigare redigering från den andra datorn.
  • Virtuella kopior
    • Om du gör en virtuell kopia förs den inte med alls. Snapshots ska däremot göra det.
  • Pick flag
    • Pick och reject förljer inte med, därav används färgkodning.
  • Collections och stacks
    • Dessa hör till katalogen, och sparas inte tillsammans med bilderna.
  • Avstängda redigeringar
    • Om du stängt av en eller flera av kategorierna med inställningar, t. ex. Tone Curve eller Split Toning i Develop Mode kommer de att vara igång igen när bilderna flyttats. Om du gjort en sjuk tonkurva som du sen stängt av kommer bilden se konstig ut när bilden importerats på den andra datorn.